100GbE Ethernet ve Switch Bağlantı Rehberi | QSFP28, DAC, AOC, SR4 ve LR4

Tarih: 24.09.2026 00:35
100GbE Ethernet ve Switch Bağlantı Rehberi | QSFP28, DAC, AOC, SR4 ve LR4
100GbE Ethernet altyapısında switch, sunucu, NIC, QSFP28 transceiver, DAC, AOC ve fiber bağlantı seçeneklerini teknik açıdan ele alan kapsamlı bağlantı rehberi. Mesafeye göre doğru medya seçimi, FEC, breakout ve temel sorun giderme adımları bu yazıda açıklanmaktadır.

100GbE Ethernet ve Switch Bağlantı Rehberi

100GbE Ethernet artık yalnızca büyük operatör ağlarında kullanılan bir teknoloji değil. Veri merkezleri, yüksek performanslı sunucular, depolama sistemleri, yapay zekâ altyapıları ve yoğun veri trafiği oluşturan kurumsal uygulamalarda 100 Gigabit Ethernet bağlantıları giderek daha yaygın hale geliyor.

Ancak 100GbE bağlantı kurmak, yalnızca iki adet 100G portu birbirine bağlamak anlamına gelmez. Switch portunun yapısı, Ethernet kartı, QSFP28 modül, DAC veya AOC kablo, fiber tipi, mesafe, FEC ayarları ve cihazların kod uyumluluğu birlikte değerlendirilmelidir.

Temel kural: 100GbE bağlantılarda doğru ürün seçimi üç temel değişkene bağlıdır: uyumluluk, mesafe ve bağlantı medyası.

100GbE Bağlantı İçin Gerekli Bileşenler

Tipik bir 100GbE sunucu-switch bağlantısında aşağıdaki bileşenler bulunur:

  • 100GbE destekleyen switch portu
  • 100GbE destekleyen NIC / Ethernet kartı
  • Uyumlu QSFP28 transceiver veya doğrudan bağlantı kablosu
  • Bağlantı tipine göre DAC, AOC, MMF veya SMF fiber
  • Uygun firmware ve port konfigürasyonu

Fiziksel olarak QSFP28 form faktörüne sahip iki cihazın birbirine bağlanabilmesi, otomatik olarak uyumlu oldukları anlamına gelmez. Switch ve NIC üreticisinin desteklediği hız, FEC, breakout ve transceiver kodlama politikaları kontrol edilmelidir.

100GbE Bağlantı Seçenekleri

BağlantıTipik MesafeMedyaTipik Kullanım
QSFP28 DACKısa mesafeTwinax bakırAynı rack veya yakın rack
QSFP28 AOCKısa / orta mesafeAktif optik kabloRack ve sıra bağlantıları
100GBASE-SR4Kısa mesafe optikMMF / MPOVeri merkezi içi optik bağlantılar
100GBASE-LR4Uzun mesafeSMF / LCBina, kampüs ve uzak switch bağlantıları

QSFP28 DAC: Kısa Mesafede En Basit Çözüm

DAC, yani Direct Attach Copper kablolar, kısa mesafeli 100GbE bağlantılar için kullanılan doğrudan bağlantı çözümleridir. Kablonun iki ucunda QSFP28 konnektör bulunur ve ayrıca ayrı bir optik transceiver gerektirmez.

Özellikle sunucu ile Top-of-Rack switch arasında, aynı rack içerisindeki cihazlarda veya birbirine yakın rack sistemlerinde tercih edilir.

DAC bağlantılar düşük güç tüketimi, düşük gecikme ve basit kurulum avantajı sağlar. Bununla birlikte kablo uzunluğu arttıkça fiziksel esneklik azalabilir.

QSFP28 AOC: Fiber Esnekliği ve Kolay Kurulum

AOC, yani Active Optical Cable, uçlarında QSFP28 bağlantıları bulunan aktif fiber kablo çözümüdür. Kullanıcı açısından DAC gibi tak-çalıştır bir yapı sunar ancak veri iletimi fiber üzerinden gerçekleşir.

Özellikle daha uzun rack bağlantılarında veya kalın bakır DAC kabloların kablo yönetimini zorlaştırdığı ortamlarda avantaj sağlar.

AOC kablolar genellikle daha hafiftir ve kablo kanallarında daha kolay yönetilebilir. Buna karşılık kablo ile transceiver bölümü bütünleşik olduğu için fiber ve modül ayrı ayrı değiştirilemez.

100GBASE-SR4 ve MPO Fiber Bağlantısı

100GBASE-SR4, çok modlu fiber üzerinden kısa mesafeli 100GbE iletişim için kullanılan yaygın optik çözümlerden biridir.

SR4 mimarisi paralel optik kanallar kullandığı için klasik duplex LC yerine çoğunlukla MPO/MTP bağlantı altyapısı kullanılır. Bu nedenle yalnızca transceiver değil, fiber tipi, MPO polaritesi ve patch panel yapısı da kontrol edilmelidir.

Veri merkezi içerisinde switch-switch, sunucu-switch veya optik patch panel üzerinden yapılan bağlantılarda SR4 mimarisi tercih edilebilir.

100GBASE-LR4 ve Tek Modlu Fiber

Daha uzun mesafelerde 100GBASE-LR4 sınıfı optik transceiver çözümleri kullanılabilir.

LR4 modüller genellikle tek modlu fiber ve duplex LC bağlantısı kullanır. Dört farklı optik dalga boyu aynı fiber çifti üzerinden taşınarak 100GbE iletişim sağlanır.

Bina-bina, kampüs veya uzun mesafeli veri merkezi bağlantılarında SR4 yerine LR4 veya bağlantı mesafesine uygun diğer tek modlu optik standartlar değerlendirilir.

100GbE Sunucu → Switch Bağlantısı

En yaygın senaryolardan biri, 100GbE Ethernet kartı bulunan bir sunucunun 100GbE switch portuna bağlanmasıdır.

Tipik bağlantı:
Sunucu → 100GbE NIC → QSFP28 bağlantı → DAC / AOC / Optik → 100GbE Switch

Buradaki kritik nokta, NIC ve switch tarafının aynı bağlantı tipini desteklemesidir. Özellikle farklı üreticilere ait cihazlarda transceiver EEPROM kodlaması ve üretici uyumluluğu kontrol edilmelidir.

100GbE Switch → Switch Bağlantısı

Veri merkezi ağlarında 100GbE bağlantılar yalnızca sunucu erişimi için değil, switchler arasındaki uplink bağlantılarında da yaygın olarak kullanılır.

Spine-leaf mimarilerinde leaf switchler ile spine switchler arasındaki bağlantılar 100GbE, 200GbE veya daha yüksek hızlarda oluşturulabilir.

Mesafe kısa ise DAC veya AOC; fiber altyapı kullanılacaksa mesafe ve fiber tipine göre SR4, LR4 veya farklı optik standartlar tercih edilebilir.

100G → 4 × 25G Breakout Bağlantısı

Bazı QSFP28 100GbE portları, dört bağımsız 25GbE bağlantıya bölünebilir.

1 × 100GbE QSFP28 → 4 × 25GbE SFP28

Bu yapı özellikle yüksek port yoğunluğu gereken veri merkezi uygulamalarında kullanılır.

Ancak bir portun fiziksel olarak QSFP28 olması breakout desteğini garanti etmez. Switch donanımı, işletim sistemi, firmware ve port konfigürasyonunun breakout modunu desteklemesi gerekir.

FEC Neden Önemlidir?

100GbE bağlantılarda FEC, yani Forward Error Correction, fiziksel katmanda meydana gelebilecek bit hatalarının belirli sınırlar içerisinde düzeltilmesini sağlar.

NIC ile switch farklı FEC ayarlarında çalışıyorsa fiziksel bağlantı oluşmayabilir veya bağlantı kararsız hale gelebilir.

Bu nedenle link oluşmadığında yalnızca kablo veya transceiver değiştirmek yerine iki uçtaki FEC yapılandırması da kontrol edilmelidir.

100GbE Kurulum Kontrol Listesi

  1. NIC gerçekten 100GbE hızını destekliyor mu?
  2. Switch portu 100GbE olarak yapılandırılmış mı?
  3. QSFP28 modül veya kablo iki cihazla da uyumlu mu?
  4. DAC, AOC veya optik seçiminde bağlantı mesafesi doğru mu?
  5. SR4 kullanılıyorsa MMF ve MPO altyapısı uygun mu?
  6. LR4 kullanılıyorsa SMF ve LC fiber altyapısı uygun mu?
  7. FEC ayarları iki tarafta uyumlu mu?
  8. Breakout kullanılıyorsa port breakout modunda mı?
  9. Interface hata sayaçlarında CRC veya fiziksel katman hataları bulunuyor mu?

100GbE Bağlantılarda Sık Karşılaşılan Problemler

Link hiç oluşmuyor

İlk olarak transceiver veya kablonun hem NIC hem switch ile uyumluluğu kontrol edilmelidir. Daha sonra port hızı, FEC ve breakout yapılandırması incelenmelidir.

CRC veya fiziksel hata sayısı artıyor

DAC veya AOC kablonun fiziksel durumu, optik bağlantılarda fiber kalitesi, konektör temizliği ve patch panel altyapısı kontrol edilmelidir.

Link aktif ancak veri geçmiyor

Fiziksel bağlantı kurulmuşsa VLAN, MTU, bonding, routing veya diğer L2/L3 yapılandırmalar kontrol edilmelidir.

Breakout kablo çalışmıyor

Switch portunun breakout özelliğini desteklediği ve doğru breakout profilinin aktif edildiği doğrulanmalıdır.

Hangi 100GbE Bağlantı Tipini Seçmelisiniz?

Tek bir bağlantı yöntemi bütün 100GbE projeleri için doğru değildir.

  • Çok kısa bağlantılar: QSFP28 DAC
  • Daha esnek kısa/orta bağlantılar: QSFP28 AOC
  • Veri merkezi içi MMF fiber: 100GBASE-SR4
  • Uzun mesafe SMF fiber: 100GBASE-LR4 veya mesafeye uygun farklı tek modlu optik çözümler
  • Bir 100G porttan birden fazla 25G bağlantı: QSFP28 → 4 × SFP28 breakout

Sonuç

Sağlıklı bir 100GbE bağlantı yalnızca yüksek hızlı bir Ethernet kartı veya QSFP28 transceiver seçmekle oluşturulmaz. NIC, switch, modül, kablo, fiber altyapısı, mesafe ve port yapılandırması bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

Özellikle farklı üreticilerin bulunduğu veri merkezi altyapılarında transceiver kod uyumluluğu, breakout desteği ve FEC yapılandırması proje öncesinde doğrulanmalıdır.

StorNET Networks olarak yüksek hızlı Ethernet altyapılarında kullanılan NIC, transceiver, DAC/AOC ve fiber bağlantı teknolojilerini yakından takip ediyoruz. Türkiye IT sektörüne yönelik 100GbE ve daha yüksek hızlı bağlantı çözümlerini ürün portföyümüze zaman içerisinde dahil etmeye devam ediyoruz.

Teknik karar özeti

100GbE bağlantıda önce port ve cihaz uyumluluğunu doğrulayın, ardından mesafeye göre DAC, AOC veya optik bağlantıyı seçin. Optik kullanımında fiber tipi ve konnektör yapısını; tüm bağlantılarda ise FEC ve port yapılandırmasını kontrol edin.

Sık Sorulan Sorular

100GbE bağlantı için mutlaka QSFP28 kullanmak gerekir mi?

100GbE Ethernet sistemlerinde QSFP28 çok yaygın bir form faktörüdür. Ancak kullanılan cihazın port mimarisi ve desteklediği bağlantı standardı mutlaka üretici dokümantasyonundan doğrulanmalıdır.

DAC mı AOC mu daha iyi?

Bu seçim mesafeye ve fiziksel altyapıya bağlıdır. Çok kısa mesafelerde DAC ekonomik ve düşük güç tüketimli bir çözümdür. Daha uzun veya kablo yönetiminin önemli olduğu bağlantılarda AOC avantaj sağlayabilir.

100G SR4 ile LR4 arasındaki temel fark nedir?

SR4 kısa mesafeli çok modlu fiber bağlantılar için tasarlanırken LR4 tek modlu fiber üzerinden daha uzun mesafeli bağlantılar için kullanılır. Konnektör ve fiber altyapıları da farklıdır.

100G portu 4 adet 25G porta bölebilir miyim?

Yalnızca switch veya NIC portu breakout özelliğini destekliyorsa mümkündür. 100G QSFP28 portun fiziksel olarak uygun görünmesi breakout desteğini tek başına garanti etmez.

100GbE bağlantıda link neden oluşmaz?

En yaygın nedenler transceiver veya kablo uyumsuzluğu, yanlış port hızı, FEC uyuşmazlığı, breakout konfigürasyonu veya fiziksel bağlantı problemidir.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...